Представници Удружења неуролога Републике Српске и Удружења неуролога Србије одржали су у петак састанак на којем су размијенили искуства о третману мултипле склерозе, можданог удара и епилептичког статуса, као најтеже манифестације епилепсије.

Начелник Клинике за неурологију Клиничког центра Бањалука доктор Душко Рачић истакао је да је највећи број обољелих управо од ове три болести, а да је Неуролошка клиника у Бањалуци лидер како у БиХ, тако и у региону када је ријеч о лијечењу болести из домена неурологије.

– Већ дуги низ година пратимо развој Неуролошке клинике када је у питању усвајање нових како дијагностичких тако и терапијских процедура и дошли смо до тог стадијума да све неуобичајене неуролошке болести можемо да третирамо по апсолутно истим принципима као било гдје у свијету – рекао је Рачић.

Министар здравља и социјалне заштите РС Ранко Шкрбић истакао је да је све више обољења неуролошког типа и да она представљају све тежи здравствени проблем.

– Морамо да видимо шта су то врхунски стандарди које једна клиника треба да има, као и регионалне болнице од Требиња до Бањалуке, како бисмо приближили и омогућили доступност здравствене заштите свим становницима РС – рекао је Шкрбић.

Он је истакао да пацијенти у РС могу да остваре 95 одсто свих потреба, а посебно на Неуролошкој клиници КЦ Бањалука.

Извор: „Глас Српске“, www.glassrpske.com

Категорије: Стручне новости

Пошаљите коментар