Predstavnici Udruženja neurologa Republike Srpske i Udruženja neurologa Srbije održali su u petak sastanak na kojem su razmijenili iskustva o tretmanu multiple skleroze, moždanog udara i epileptičkog statusa, kao najteže manifestacije epilepsije.

Načelnik Klinike za neurologiju Kliničkog centra Banjaluka doktor Duško Račić istakao je da je najveći broj oboljelih upravo od ove tri bolesti, a da je Neurološka klinika u Banjaluci lider kako u BiH, tako i u regionu kada je riječ o liječenju bolesti iz domena neurologije.

– Već dugi niz godina pratimo razvoj Neurološke klinike kada je u pitanju usvajanje novih kako dijagnostičkih tako i terapijskih procedura i došli smo do tog stadijuma da sve neuobičajene neurološke bolesti možemo da tretiramo po apsolutno istim principima kao bilo gdje u svijetu – rekao je Račić.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Ranko Škrbić istakao je da je sve više oboljenja neurološkog tipa i da ona predstavljaju sve teži zdravstveni problem.

– Moramo da vidimo šta su to vrhunski standardi koje jedna klinika treba da ima, kao i regionalne bolnice od Trebinja do Banjaluke, kako bismo približili i omogućili dostupnost zdravstvene zaštite svim stanovnicima RS – rekao je Škrbić.

On je istakao da pacijenti u RS mogu da ostvare 95 odsto svih potreba, a posebno na Neurološkoj klinici KC Banjaluka.

Izvor: „Glas Srpske“, www.glassrpske.com

Kategorije: Stručne novosti

Pošaljite komentar