Udruženje neurologa Republike Srpske organizovalo je dvodnevni stručni sastanak pod radnim nazivom „Novine u terapiji neuroloških oboljenja“. Riječ je o najznačajnijem neurološkom skupu u regiji koji se održava tri puta godišnje i okuplja sve neurologe iz RS.

Program skupa obuhvatio je niz predavanja o akutuelnostima u terapiji neuroloških stanja. Domaćin ovogodišnjeg skupa bila je Bijeljina, a članovi udruženja bili su smješteni u Etno selu Stanišići.

Uvodnu riječ održao je Prof. dr Siniša Miljković predsjednik Udruženja neurologa RS koji je pozdravio sve prisutne i ozvaničio sam početak skupa. I ovoga puta neurolozi iz RS su se odazvali u velikom broju, 42. od ukupno 49. neurologa iz RS prisustvovali su sastanku udruženja.

Okupljenima se potom obratio direktorom marketinga kompanije „Bosnalijek“ , koja je bila generalni sponzor skupa, te se zahvalio neurolozima na dosadašnjoj uspješnoj saradnji.

Stručni deo predavanja započeo je Doc. dr Duško Račić sa predavanjem na temu „Mjesto Exmala u terapiji epilepsije“. Riječ je o novom preparatu u liječenu epilepsije koji do sada nije bio dostupan našim pacijentima na teritoriji R. Srpske. Preparat okskarbazepina ima dokazanu efikasnost u liječenju određenih oblika epilepsije, a od sada zahvaljujući kompaniji Bosnalijek dostupan je i na tržištu BiH.

Po završetku zvaničnog programa uslijedila je svečana večera i druženje do kasno u noć.

Drugog dana skupa zvanični program započeo je predavanjem Mr sci. med. dr Sanje Grgić nacionalnog koordinatora za multiplu sklerozu RS sa temom „Novine u terapiji multiple skleroze“.

Potom je i dr Aleksandar Jovičić ispred OB Sv Vračevi Bijeljina, predstavio dosadašnja iskustva u primjeni trombolitičke terapije u liječenju akutnog ishemijskog inzulta. Naime Bijeljina je poslije Kliničkog centra Banja Luka jedini regionalni centra u RS koji raspolaže mogućnošću primjene trombolitičke terapije u liječenju akutnog ishemijskog inzulta.

U nastavku skupa Prof. dr Zoran Vujković održao je predavanje na temu „Dugodijelujući agonisti dopaminskih receptora u terapiji Parkinsonove bolesti“, a potom i Prof. dr Vlado Đajić „Prevencija moždanog udara, značaj masovne strategije“ kojim je ujedno i završen zvanični program.

Na zatvaranju skupa neurolozima iz RS ponovo se obratio predsjednik udruženja te nas upoznao sa aktivnostima u budućnosti i novom internet prezentacijom Udruženja neurologa RS.

Na kraju možemo zaključiti da je još jedno okupljanje neurologa iz RS proteklo u dobroj atmosferi i druženju, te se još jednom raspravljalo o brojnim aktuelostima na polju neurologije a nastavak je zakazan za 2013 god. i novo okupljanje…

Galerija:

Пошаљите коментар