Svjetski dan borbe protiv moždanog udara obilježen je u ponedeljak, 29. oktobra 2012. godine. Tog dana u periodu od 12:00 do 13:00 na Trgu Krajine je osoblje Kliničkog centra Banja Luka građanima dijelilo brošure u cilju upoznavanja stanovništva sa relevantnim informacijama vezanim za moždani udar. Istovremeno su naši ljekari i medicinske sestre građanima besplatno mjerili krvni pritisak i određivati nivo šećera u krvi.

Vjerujemo da edukacija građana, pacijenata i članova njihovih porodica o simptomima moždanog udara rezultira bržem javljanju pacijenata u Službu hitne pomoći i u Kliniku za neurologiju, te da se na taj način omogućava pravovremeno sprovođenje trombolitičke terapije kod ishemijskog moždanog udara.

Koristimo ovu priliku da vam saopštimo nekoliko informacija o moždanom udaru i načinu liječenja u Kliničkom centru Banja Luka.

 

Moždani udar je hitno medicinsko stanje i zahtijeva hitan prevoz i zbrinjavanje bolesnika u adekvatno opremljenoj zdravstvenoj ustanovi koja na raspolaganju ima kompletnu dijagnostiku (laboratorija, skener, ultrazvuk…) 24 sata dnevno.

Najnovije studije pokazale su da je moždani udar – šlog, kako se u narodu kaže – prvi uzrok svih smrti u bolničkim ustanovama kod nas i u zemljama u okruženju, kao i prvi uzrok smrti među ženama i drugi među muškarcima, te treći uzrok smtnosti u emljama zapadne Evrope.

Moždani udar može biti ishemijski – 85% slučajeva (uzrokovan ugruškom koji začepi arteriju i onemogući protok krvi kroz nju) ili hemoragijski – 15 % slučajeva (uzrokovan puknućem krvne žile i prodiranjem krvi u okolno tkivo). Sa starenjem raste učestalost oboljevanja od moždanog udara.

Međutim, u zadnje vrijeme snižava se starost pacijenata koji dobiju moždani udar: čak 46% moždanih udara nastaje u nživotnoj dobi između 45. i 59. godine života.

Najpoznatiji faktori rizika na koje se može uticati, a povezani su s načinom života su: pušenje, prekomijerno pijenje alkohola, nezdrava prehrana, stres, tjelesna neaktivnost i debljina. Neke bolesti koje predstavljaju faktore rizika za nastanak moždanog udara a na koje se može uticati su: povišen krvni pritisak, srčane bolesti, poremećaju ritma srčanog rada (najčešće fibrilacija atrija), šećerna bolest, povišene masnoće u krvi, značajno suženje karotidnih arterija (arterije vrata) ili arterija glave.

Najčešći simptomi moždanog udara su: utrnulost, slabost ili oduzetost lica, ruke ili noge pogotovo ako je zahvaćena jedna strana tijela; poremećaji govora: otežano i nerazumljivo izgovaranje riječi, potpuna nemogućnost izgovaranja riječi i/ili otežano, odnosno potpuno nerazumijevanje govora osobe; naglo zamagljenje ili gubitak vida pogotovo na jednom oku ili u polovini vidnog polja; naglo nastala jaka glavobolja praćena povraćanjem bez jasnog uzroka; gubitak ravnoteže i/ili koordinacije povezani s drugim simptomima, zamagljenje ili vrtoglavice, nesigurnost i zanošenje u hodu te iznenadni padovi povezano s drugim simptomima.

31. marta 2007. godine u Bosni i Hercegovini u Klinici za neurologiju osnovana je prva Jedinica za moždani udar (Stroke Unit)  s ciljem tretiranja moždanog udara u skladu sa najsavremenijim svjetskim metodama (RTPA terapija) koja se u poslednje vrijeme primjenjuje u Evropi. Sticajem okolnosti, istog dana kada je otvorena Jedinica, kod pacijenta G. M. je uspješno primijenjana i prva terapija u Bosni i Hercegovini.

U Jedinici za moždani udar Klinike za neurologiju Kliničkog centra Banja Luka se primjenjuje najsavremenija specifična terapija za ishemijski moždani udar – RTPA terapija. U prvoj Jedinici za moždani udar u Bosni i Hercegovini primjenjuju se lijekovi koji mogu otopiti ugrušak koji je blokirao krvnu žilu i tako omogućiti ponovnu uspostavu krvotoka te spriječiti odumiranje nervnih ćelija. Primjenom savremenih metoda smrtnost pacijenata se smanjuje za 20 odsto, a šanse za preživljavanje povećavaju za 40 odsto, značajno se smanjuje invaliditet, odnosno znatno se povećava broj pacijenata koji se uspješno vraćaju svojim svakodnevnim aktivnostima i načinu života. Veoma je bitno da pacijent primi terapiju u roku od 4.5 časa od trenutka dešavanja moždanog udara, odnosno da tretiranje moždanog udara predstavlja timski rad različitih službi i specijalnosti.  0

Od otvaranja Jedinice za moždani udar pa do danas, 29. oktobra 2012. godine kada obilježavamo Svjetski dan borbe protiv moždanog udara u Jedinici za moždani udar primijenjeno je ukupno preko 200 trombolitičkih terapija.

Pošaljite komentar