Свјетски дан борбе против можданог удара обиљежен је у понедељак, 29. октобра 2012. године. Тог дана у периоду од 12:00 до 13:00 на Тргу Крајине је особље Клиничког центра Бања Лука грађанима дијелило брошуре у циљу упознавања становништва са релевантним информацијама везаним за мождани удар. Истовремено су наши љекари и медицинске сестре грађанима бесплатно мјерили крвни притисак и одређивати ниво шећера у крви.

Вјерујемо да едукација грађана, пацијената и чланова њихових породица о симптомима можданог удара резултира бржем јављању пацијената у Службу хитне помоћи и у Клинику за неурологију, те да се на тај начин омогућава правовремено спровођење тромболитичке терапије код исхемијског можданог удара.

Користимо ову прилику да вам саопштимо неколико информација о можданом удару и начину лијечења у Клиничком центру Бања Лука.

 

Мождани удар је хитно медицинско стање и захтијева хитан превоз и збрињавање болесника у адекватно опремљеној здравственој установи која на располагању има комплетну дијагностику (лабораторија, скенер, ултразвук…) 24 сата дневно.

Најновије студије показале су да је мождани удар – шлог, како се у народу каже – први узрок свих смрти у болничким установама код нас и у земљама у окружењу, као и први узрок смрти међу женама и други међу мушкарцима, те трећи узрок смтности у емљама западне Европе.

Мождани удар може бити исхемијски – 85% случајева (узрокован угрушком који зачепи артерију и онемогући проток крви кроз њу) или хеморагијски – 15 % случајева (узрокован пукнућем крвне жиле и продирањем крви у околно ткиво). Са старењем расте учесталост обољевања од можданог удара.

Међутим, у задње вријеме снижава се старост пацијената који добију мождани удар: чак 46% можданих удара настаје у нживотној доби између 45. и 59. године живота.

Најпознатији фактори ризика на које се може утицати, а повезани су с начином живота су: пушење, прекомијерно пијење алкохола, нездрава прехрана, стрес, тјелесна неактивност и дебљина. Неке болести које представљају факторе ризика за настанак можданог удара а на које се може утицати су: повишен крвни притисак, срчане болести, поремећају ритма срчаног рада (најчешће фибрилација атрија), шећерна болест, повишене масноће у крви, значајно сужење каротидних артерија (артерије врата) или артерија главе.

Најчешћи симптоми можданог удара су: утрнулост, слабост или одузетост лица, руке или ноге поготово ако је захваћена једна страна тијела; поремећаји говора: отежано и неразумљиво изговарање ријечи, потпуна немогућност изговарања ријечи и/или отежано, односно потпуно неразумијевање говора особе; нагло замагљење или губитак вида поготово на једном оку или у половини видног поља; нагло настала јака главобоља праћена повраћањем без јасног узрока; губитак равнотеже и/или координације повезани с другим симптомима, замагљење или вртоглавице, несигурност и заношење у ходу те изненадни падови повезано с другим симптомима.

31. марта 2007. године у Босни и Херцеговини у Клиници за неурологију основана је прва Јединица за мождани удар (Stroke Unit)  с циљем третирања можданог удара у складу са најсавременијим свјетским методама (RTPA терапија) која се у последње вријеме примјењује у Европи. Стицајем околности, истог дана када је отворена Јединица, код пацијента Г. М. је успјешно примијењана и прва терапија у Босни и Херцеговини.

У Јединици за мождани удар Клинике за неурологију Клиничког центра Бања Лука се примјењује најсавременија специфична терапија за исхемијски мождани удар – RTPA терапија. У првој Јединици за мождани удар у Босни и Херцеговини примјењују се лијекови који могу отопити угрушак који је блокирао крвну жилу и тако омогућити поновну успоставу крвотока те спријечити одумирање нервних ћелија. Примјеном савремених метода смртност пацијената се смањује за 20 одсто, а шансе за преживљавање повећавају за 40 одсто, значајно се смањује инвалидитет, односно знатно се повећава број пацијената који се успјешно враћају својим свакодневним активностима и начину живота. Веома је битно да пацијент прими терапију у року од 4.5 часа од тренутка дешавања можданог удара, односно да третирање можданог удара представља тимски рад различитих служби и специјалности.  0

Од отварања Јединице за мождани удар па до данас, 29. октобра 2012. године када обиљежавамо Свјетски дан борбе против можданог удара у Јединици за мождани удар примијењено је укупно преко 200 тромболитичких терапија.

Пошаљите коментар