Поводом обиљежавања свјетског дана можданог удара, Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске, у сарадњи са Клиничким центром Бањалука, организовало је данас прес конференцију на којој су представљене активности Клинике за неурологију Клиничког центра Бањалука, као и активности на превенцији можданог удара у Републици Српској.

„Мождани удар је један о већих проблема у здравству, од кога сваке године у свијету умре око 6 милиона људи. Проблем је у томе што ова болест захвата продуктивну популацију, посебно у доби између 45 и 59 године живота од којих 46% људи доживи мождани удар“, рекао је на данашњој конференцији проф. др Милан Скробић, савјетник министра.

Он је напоменуо да је болест крвних судова трећа по смртности, док мождани удар сваких 6 секунди однесе једног човјека.

„Због тога је јако битна превенција. Данас у медицини тачно знамо које промјене на крвним судовима изазивају мождани удар. Важно је знати да на већину фактора ризика можемо утицати. То су прије свега повишен крвни притисак, поремећене вриједности шећера у крви, вишак килограма, конзумирање алкохола, пушење и физичка неактивност“, рекао је проф. др Милан Скробић.

Он  је додао да је, циљу превенције можданог удара и санирања његових посљедица, још прије три године, у Клиничком центру Бањалука отворена Јединица за мождани удар која је комплетно опремљена најсавременијом опремом и у којој ради врхунска екипа доктора и техничара обучена за рад у овој Јединици.

„Јединица за мождани удар је оспособљена да, уколико се на вријеме открије мождани удар, тромболитичком терапијом, код пацијента постигне изванредан ефекат. Овом терапијом се разбија тромб који је довео до можданог удара и пацијент се без посљедица враћа у нормално стање, без инвалидности.“

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске има јасну визију да и другим болницама у Републици Српској отвори јединице за мождани удар како би пацијенти из свих регија, у што краћем временском интервалу, били транспортовани до болнице, односно неуролошке клинике, гдје би им била пружена адекватна помоћ.

Начелник Клинике за неурологију, Клиничког центра Бањалука доц. др Душко Рачић је истакао да рана примјена троболитичке терапије спашава животе и у потпуности елеминише инвалидност код можданог удара.

„Ове године нам је циљ да укажемо да сами доктори не могу да излијече мождани удар. Потребно је да у нашу праксу уведемо појам колективне одговорности. Лијечење можданог удара је колективна одговорност како пацијената, здравствених професионалаца, власти и медија. Данас желимо да пренесемо поруку да мождани удар може да се спријечи, да укажемо на знакове и симптоме можданог удара и повећамо проценат првих препознавајућих знакова можданог удара“, рекао је доц. др Рачић.

Доц. др Зоран Вујковић, шеф Цереброваскуларног одјељења при Клиници за неурологију Клиничког центра Бањалука је рекао да се примјети помак у едукацији пацијената о можданом удару.  „Иако код ове болести нема болова, пацијенти све чешће примјећују мождани удар и све раније се јављају доктору, што је велики напредак цијелог друштва.“, рекаоје доц. др Вујковић

Он је додао да ће сутра, у петак, 29. октобра, на Тргу Крајине у Бањалуци, бити спроведена акција бесплатног мјерења фактора ризика код грађана под мотом „Један од шест“, а са циљем подизања свијести код грађана да на вријеме открију здравствене проблеме уколико они постоје.

Доц. др Синиша Миљковић, шеф Јединице за мождани удар у Клиничком центру Бањалука је подсјетио да сваке двије секунде у свијету неко добије мождани удар.

„Од 90 пацијената колико смо ми имали са можданим ударом, у Клиници за неурологију имали смо смртност од свега 4,5 %. Ако знамо да је смртност од можданог удара и до 50% онда видимо колики је бенефит тромболитичке терапије која се код нас примјењује“, рекао је доц. др Миљковић.

Он је додао да је најбитније информисати грађане како да препознају мождани удар од којих су најчешћи проблеми са говором, кривљењем једне стране лица, одузетост руке или ноге које почиње трњењем, са посебном напоменом да најчешће, код ове болести, нема болова.

„Важно је да се пацијент јави у року од највише четири и по сата од појаве симптома. Након што се јави у Клинику, ради се сва потребна дијагностика коју наши доктори завршавају у року од пола сата, након чега се даје тромболитичка терапија“, рекао је доц. др Миљковић.

Извор: www.vladars.net

Категорије: Саопштења

Пошаљите коментар