Чланови Удружења неуролога РС и ове године имају разлога да буду задовољни. Наиме иако не тако велико, Удружење је успјешно у току 2016.год. организовало два сусрета. Тако вас са задовољством обавјештавамо да је и 45.секција неуролога РС одржана 19.10.2016.год. у Бања Луци у Хотелу Босна. Узимајући у обзир да је у питању био радни дан одзив је био и већи од очекиваног.  Морамо такође напоменути да су поред редовних чланова Удружења секцији присуствовале и колеге других медициснких грана, већином млади, који су такође награђени бодовима у склопу КМЕ.  Свим предавачима додељено је 7 док су дугим учесницима додијељена по 4 бода.

Предсједник Удружења, проф.др Синиша Миљковић, имао је част да кртким уводом и освртом на рад Удружења, отвори 45. секцију. Након кратког уводног дијела стручни дио скупа отворила је својим предавањем доц.др Александра Доминовић, начелница Клинике за неурологију УКЦ РС Бања Лука. Веома едукативно и децидно предавање на тему Третман обољелих од АЛС са изнијетим актуелним терапијским модалитетима, супортивним мјерама и евентуално новом терапијском приступу, у надамо се догледно време, доцентица је крунисала информацијама о активностима Удружења обољелих од амиотрофичне латералне склерозе Републике Срспке. За оне мање информисане Удружење обољелих од АЛС основано је 27.10.2015.год. У текућој, 2016.год. у организацији истог организован је велики пројекат, „Бања Лука за АЛС“ а све у циљу набавке НИВ апарата како би се подигао квалитет живота обољелих од АЛС, за који сада можемо рећи и да је био успјешан јер је резултирао набавком за сада 5 нових НИВ апарата.

Потом је услиједило предавање Проф.др Синише Миљковића о изазовима у лијечењу мигрене које је било базирано на примјени новијих, до сада мање коришћених лијекова који су и више но успјешни у третману акутног напада са неизоставним освртома на терапијске модалитете у смислу превенције напада.

О новитетима и актуелним протоколима у лијечењу обољелих од мултипле склерозе причала је доц.др Сања Гргић да би се први део секције завршио са изврсним предавањем проф. Др Зорана Вујковића на тему превенције и третмана исхемијског можданог удара.

Умјесто паузе Проф.др Владо Ђајић представио је Зборник радова АНУ РС на тему Функционална анатомија, патологија, дијагностика и терапија крвних судова главе и врата а све у духу планиране презентације свих досадашњих уџбеника, научних радова, пројекта, и других издања на територији Републике Српске на 61.међународном Београдском сајму књига.  По један примјерак књиге подијељен је свим присутним учесницима.

Други дио секције био је посвећен можданом удару, увек актуелној тематици, како у неурологији, тако и у медицини уопште, а на уску тему секундарне превенције можданог удара код пацијената са фибрилацијом преткомора. Конципиран као мини симпозијум, био је адекватан увод предстојећем Свјетском дану борбе против  можданог удара. Уводни, теоријски дио, са свим новинама у терапијским протоколима,  одржао је предсједник удружења, Проф.др Синиша Миљковић, који је уједно и шеф Центра за мождани удар клинике за неурологију УКЦ РС.  Проф. Миљковић предавање је започео најавом организованог, већ традиционалног, обиљежавања Свјетског дана борбе против можданог удара на Тргу Републике у Бања Луци.

Како је Удружење неруолога РС још од раније познато по подршци и промовисању младог кадра тако је овај пут након стручног предавања услиједио приказ 5 случајева из праксе кроз које су нас водили млади специјалисти као и специјализанти неурологије који су уједно били и аутори истих. Као доказ њиховог залагања те квалитета и интересантности приказаних случајева била је и мини дискусија која је услиједила а у којој су учествовали и сами професори, начелници неуролошких одјељења, чак и специјализанти.

Искористили бисмо прилику да похвалимо, и подржимо и убудуће овакав вид интеракције који је и више него добродошао на секцијама нашег Удружења. Као подршка будућим неуролозима, иако најављена награда за 5 најбољих младих презентера била је симболично и подигнута обзиром да је један од планираних презентера из оправданих разлога морао да одустане.

Као круна одржане секције, у духу Удружења неуролога РС, био је свакако социјални дио програма у просторијама Свечане сале хотела Босна.

Видимо се у марту на Јахорини, до тада срдачан поздрав од Неуролога

Предсједник Удруженја неуролога РС
Проф. др Синиша Миљковић

Категорије: Стручни скупови

Comments are closed.