Традиционална 48. Секција Удружења неуролога РС одржана је од 30.11. до 01.12.2018. године у хотелу Босна у Бањој Луци. Стручни скуп је организован од стране предсједника Удружења неуролога Републике Српске, проф. др Синише Миљковића.

Као и сваке године секција је била изузетно занимљива и богата садржајем. Теме су биле разнолике. Од предавања из области цереброваскуларних болести, најновијих дијагностичких критеријума за неуромишићне болести, те терапије епилепсије код трудница, полинеуропатија и хроничног бола.

Скуп је отворио проф. др Синиша Миљковић, предсједник Удружења неуролога Републике Српске. На овој секцији смо имали част угостити проф. др Перу Сланкаменаца и доц. др Драгана Анђелића из Новог Сада.

Стручни дио скупа је отворио проф. др Перо Сланкаменац, са предавањем на тему „Болест малих крвних судова мозга“. Након тога је проф. др Зоран Вујковић подсјетио све присутне на неке основне принципе примјене интравенске тромболитичке терапије као и тренутне резултате примјене ове терапије у свијету као и код нас. Следеће предавање је одржао доц. др Драган Анђелић са предавањем на тему „Тромбектомија у терапији можданог удара“.

Доц. др Александра Доминовић-Ковачевић нам је предавала о најновијим дијагностичким критеријумима за АЛС, те је одржала и предавање о најновијим смјерницама у терапији хроничног бола. Потом је доц. др Сања Гргић све присутне подсјетила на најновије дијагностичке критеријуме за МС, те нам је објаснила принципе лијечења МС са диметил фумаратом.

У склопу секције одржан је и блок предавања из неурокардиологије под називом „Револуција у антикоагулацији-10 година Xarelta“. Свој поглед на лијечење антикоагулантном терапијом различитих профила пацијената са атријалном фибрилацијом, дале су проф. др Тамара Ковачевић-Прерадовић, из угла кардиолога, као и др Слободанка Црнчевић, из угла неуролога. У наставку нас је проф. др Синиша Миљковић подсјетио на принципе секундарне превенције можданог удара код пацијената са фибрилацијом атрија.

У завршном блоку предавања проф. др Душко Рачић одржао је предавање на тему „Епилепсија и трудноћа“, са којим нам је предочио терапијске дилеме са којима се сусрећу неуролози приликом лијечења трудница обољелих од епилепсије. Са предавањем на тему „Глуцоконтрол и његова улога у терапији полинеуропатија“, представио нам се др Срђан Мавија. На крају смо чули интересантно предавање на тему терапије деменција, које нам је одржао проф. др Синиша Миљковић.

На крају вечери, након занимљивих и иновативних предавања, уживали смо и у социјалном дијелу програма Секције који се одржао у ресторану у склопу хотела Босна.

1 коментар до сада.

  1. […] Izvještaj sa 48. Sekcije Udruženja neurologa RS (foto) […]