Центар за болести спавања у Универзитетском клиничком центру Бањалука овог мјесеца слави мали јубилеј – четири године постојања, а кроз њега је прошло стотине пацијената који су лијечени због разних поремећаја спавања.

Начелник Клинике за неурологију КЦ Бањалука др Душко Рачић каже да је број обољелих од разних поремећаја спавања у Српској далеко већи, јер многи становници нису свјесни да њихов проблем захтијева лијечење.

Рачић сматра да многи не познају ову проблематику, па чак и љекари, који припадају старијим генерацијама, због тога што кроз едукацију нису изучавали овај дио медицине.

– До почетка рада овог центра, у БиХ, али и у ширем региону, нису постојале установе које су се бавиле болестима спавања. На неуролошкој клиници препознали смо тај проблем, и захваљујући подршци руководства КЦ Бањалука, Фонда здравственог осигурања РС и Министарства здравља и социјалне заштите РС сада већ славимо један мали јубилеј, а то су четири године рада – истакао је Рачић и додао да пацијенти из РС више не морају да иду у иностранство на лијечење.

Он је нагласио да није задовољан бројем пацијената у Центру за болести спавања, јер је нажалост далеко више оних који су болесни, а који нису на лијечењу.

– Наша иницијатива је да проширимо свијест и код људи, али и код здравствених радника. Постоје многи проблеми које пацијенти имају, а који су само рефлексија проблема које имају ноћу – објаснио је Рачић.

Нагласио је да је најчешћи поремећај спавања несаница, због чега апелује на све људе да не покушавају са самосталним лијечењем, односно да не узимају на своју руку таблете, које су најчешће седативи, већ да морају да утврде узрок несанице, односно да се обрате љекару.

– Постоје и болести спавања, које често могу бити веома опасне. Дешава се да пацијенти заспу чак и за воланом, и нажалост, такви пацијенти нам се јављају тек када се нешто слично деси – истакао је Рачић.

Додао је да се разликују болести недовољног спавања, односно несанице, болести прекомјерног спавања и оне које су повезане са патолошким покретима за вријеме спавања, али да је за све њих карактеристично да неповољно утичу на дневне активности људи, јер доводе до умањеног функционисања, нервозе и отежане концентрације.

Превенција

Рачић је истакао да болести спавања, уколико се не лијече на вријеме, могу бити узрок високог крвног притиска, инфаркта срца и мозга, шећерне болести, те разних других поремећаја.

Према његовим ријечима, први корак ка лијечењу болести спавања је промјена животних навика.

– Увијек инсистирамо на избјегавању спавања у току дана, избјегавању интензивних физичких и менталних активности увече, затим избјегавању конзумирања кафе, чаја и алкохола пред спавање – казао је Рачић.

Драгана келеч („Глас Српскe“, www.glassrpske.com)

Категорије: Стручне новости

Пошаљите коментар