Centar za bolesti spavanja u Univerzitetskom kliničkom centru Banjaluka ovog mjeseca slavi mali jubilej – četiri godine postojanja, a kroz njega je prošlo stotine pacijenata koji su liječeni zbog raznih poremećaja spavanja.

Načelnik Klinike za neurologiju KC Banjaluka dr Duško Račić kaže da je broj oboljelih od raznih poremećaja spavanja u Srpskoj daleko veći, jer mnogi stanovnici nisu svjesni da njihov problem zahtijeva liječenje.

Račić smatra da mnogi ne poznaju ovu problematiku, pa čak i ljekari, koji pripadaju starijim generacijama, zbog toga što kroz edukaciju nisu izučavali ovaj dio medicine.

– Do početka rada ovog centra, u BiH, ali i u širem regionu, nisu postojale ustanove koje su se bavile bolestima spavanja. Na neurološkoj klinici prepoznali smo taj problem, i zahvaljujući podršci rukovodstva KC Banjaluka, Fonda zdravstvenog osiguranja RS i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS sada već slavimo jedan mali jubilej, a to su četiri godine rada – istakao je Račić i dodao da pacijenti iz RS više ne moraju da idu u inostranstvo na liječenje.

On je naglasio da nije zadovoljan brojem pacijenata u Centru za bolesti spavanja, jer je nažalost daleko više onih koji su bolesni, a koji nisu na liječenju.

– Naša inicijativa je da proširimo svijest i kod ljudi, ali i kod zdravstvenih radnika. Postoje mnogi problemi koje pacijenti imaju, a koji su samo refleksija problema koje imaju noću – objasnio je Račić.

Naglasio je da je najčešći poremećaj spavanja nesanica, zbog čega apeluje na sve ljude da ne pokušavaju sa samostalnim liječenjem, odnosno da ne uzimaju na svoju ruku tablete, koje su najčešće sedativi, već da moraju da utvrde uzrok nesanice, odnosno da se obrate ljekaru.

– Postoje i bolesti spavanja, koje često mogu biti veoma opasne. Dešava se da pacijenti zaspu čak i za volanom, i nažalost, takvi pacijenti nam se javljaju tek kada se nešto slično desi – istakao je Račić.

Dodao je da se razlikuju bolesti nedovoljnog spavanja, odnosno nesanice, bolesti prekomjernog spavanja i one koje su povezane sa patološkim pokretima za vrijeme spavanja, ali da je za sve njih karakteristično da nepovoljno utiču na dnevne aktivnosti ljudi, jer dovode do umanjenog funkcionisanja, nervoze i otežane koncentracije.

Prevencija

Račić je istakao da bolesti spavanja, ukoliko se ne liječe na vrijeme, mogu biti uzrok visokog krvnog pritiska, infarkta srca i mozga, šećerne bolesti, te raznih drugih poremećaja.

Prema njegovim riječima, prvi korak ka liječenju bolesti spavanja je promjena životnih navika.

– Uvijek insistiramo na izbjegavanju spavanja u toku dana, izbjegavanju intenzivnih fizičkih i mentalnih aktivnosti uveče, zatim izbjegavanju konzumiranja kafe, čaja i alkohola pred spavanje – kazao je Račić.

Dragana keleč („Glas Srpske“, www.glassrpske.com)

Kategorije: Stručne novosti

Pošaljite komentar