Moždani udar najčešća je neurološka bolest od koje se liječi 80 odsto pacijenata koji su hospitalizovani na Klinici za neurologiju u Banjaluci, rekao je načelnik te klinike Duško Račić, prenose agencije.

On je naglasio da, na globalnom nivou, moždani udar predstavlja treću bolest po smrtnosti, a prvu po invalidnosti koja ostaje kod preživjelih.

Šef Jedinice za moždani udar Klinike za neurologiju Siniša Miljković istakao je da Jedinica bilježi više od 200 pacijenata koji su uspješno liječeni trombolitičkom terapijom.

Miljković je pojasnio da je prednost ove terapije u tome što, ako se pacijent javi na vrijeme, procenat izlječenja od moždanog udara iznosi 70 odsto, dok sa invaliditetom ostane manje od deset odsto pacijenata.

Kod klasičnog liječenja od moždanog udara stepen invaliditeta i smrtnost iznosi po 30 odsto, a samo 10-20 odsto ljudi vrati se ranijem načinu života.

– Što se tiče stručnog kadra, u Srpskoj je situacija danas mnogo bolja nego prije četiri godine. Klinika za neurologiju je u tom segmentu najjača – rekao je Miljković, koji je i predsjednik Udruženja neurologa Republike Srpske.

On je dodao da jedinice za moždani udar, osim u Banjaluci, rade i u Gradišci i Bijeljini, a u planu je otvaranje u Doboju, kao i ostalim krajevima Srpske.

Banjalučki Klinički centar organizovao je danas besplatno mjerenje krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi na Trgu Krajine, povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv moždanog udara.

Zainteresovani građani dobili su i brošure sa relevantnim informacijama o toj bolesti.

Izvor: Agencije, „Glas Srpske“

Kategorije: Stručne novosti

Pošaljite komentar