Мождани удар најчешћа је неуролошка болест од које се лијечи 80 одсто пацијената који су хоспитализовани на Клиници за неурологију у Бањалуци, рекао је начелник те клинике Душко Рачић, преносе агенције.

Он је нагласио да, на глобалном нивоу, мождани удар представља трећу болест по смртности, а прву по инвалидности која остаје код преживјелих.

Шеф Јединице за мождани удар Клинике за неурологију Синиша Миљковић истакао је да Јединица биљежи више од 200 пацијената који су успјешно лијечени тромболитичком терапијом.

Миљковић је појаснио да је предност ове терапије у томе што, ако се пацијент јави на вријеме, проценат изљечења од можданог удара износи 70 одсто, док са инвалидитетом остане мање од десет одсто пацијената.

Код класичног лијечења од можданог удара степен инвалидитета и смртност износи по 30 одсто, а само 10-20 одсто људи врати се ранијем начину живота.

– Што се тиче стручног кадра, у Српској је ситуација данас много боља него прије четири године. Клиника за неурологију је у том сегменту најјача – рекао је Миљковић, који је и предсједник Удружења неуролога Републике Српске.

Он је додао да јединице за мождани удар, осим у Бањалуци, раде и у Градишци и Бијељини, а у плану је отварање у Добоју, као и осталим крајевима Српске.

Бањалучки Клинички центар организовао је данас бесплатно мјерење крвног притиска и нивоа шећера у крви на Тргу Крајине, поводом обиљежавања Свјетског дана борбе против можданог удара.

Заинтересовани грађани добили су и брошуре са релевантним информацијама о тој болести.

Извор: Агенције, „Глас Српске“

Категорије: Стручне новости

Пошаљите коментар