У оквиру традиционалног окупљања бројних стручњака из области неурологије на Јахорини је од 1-3.3.2013. године одржан стручни састанак у организацији Удружења неуролога Републике Српске.

У занимљивом и садржајном стручном програму учествовало је око 40 неуролога из свих дијелова Републике Српске.

Поред значајних гостујућих предавача, Доц. др Срђана Телеревић из Загреба те Проф. др Марина Светел и Асс др Игора Петровића из Београда, састанку су такође присуствовали и колеге из Федерације БиХ.

Тема овогодишњег скупа је била „Невољни покрети“, а радни дио састанка је подијељен у више сегмената.

Првог дана, уводно предавање одржао је Проф. др Синиша Миљковић који је говорио о историјату Паркинсонове болести  а потом су услиједила и остала предавања: „Допамински агонисти у лијечењу Паркинсонове болести, када и зашто?“ које је одржао Проф. др Душко Рачић, „Ропинирол- контрола дневних и ноћних симптома Паркинсонове болести“, Доц. др Срђане Телеревић из Загреба , након чега је услиједила дискусија.

Покровитељ првог дана скупа је била фармацеутска компанија Glaxo Smith Klein.

Другог дана присутнима су се представили гостујући предавачи из Београда, Проф. др Марина Светел са темом „Паркинсонова болест – дијагностички критеријуми, моторни и немоторни знакови болести“, те Асс др Игор Петровић са темом „Диференцијална дијагноза Паркинсонизма“ пропраћеном и видео сесијом са приказима занимљивих случајева из ове области.

Послије едукативног дијела услиједила је пауза од неколико сати коју су многи присутни (нарочито они храбрији) искористили да уживају у чарима које нам пружа “ Олимпијска љепотица“, те су се упутили на ски стазу и препустили “ дејству адреналина“!

Након паузе у послијеподневним часовима је услиједио други дио програма предвиђен за мини симпозијуме које су организовале фармацеутске компаније.

Мини симпозијум Actavis – “ Примјена Donepezil у терапији деменције“ излагао је Проф. др Зоран Вујковић.

Други мини симпозијум организовала је фармацеутска компанија Bauer са темом „Harleto у превенцији можданог удара код обољелих од атријалне фибрилације“ о којој је говорио Проф. др Душко Рачић.

По завршетку званичног програма организовано је дружење у хотелу „Вучко“ уз вечеру и музику. Присутне је забављала позната естрадна умјетница Романа Панић до касно у ноћ.

У недељу, трећег дана скупа, у 10 сати је одржан састанак радних група неуролога из Републике Српске и Федерације БиХ на којем је одлучено да се организује оснивачка скупштина удружења неуролога у БиХ, у априлу у Добоју.

За крај можемо закључити да је након тродневног интензивног рада и дружења успјешно завршен још један стручни састанак Удружења неуролога Ребублике Српске, који је поред едукације омогућио и нова познанства, размјене искустава и добар провод.

Удружење неуролога Републике Српске се захваљује свим фармацеутским компанијама које су омогућиле да се стручни састанак  и овај пут одржи на завидном нивоу.

А да је све горе наведено истина можете се увјерити ако погледате слике из наше галерије:

Jahorina 2013.y Jahorina 2013. Jahorina 2013. Jahorina 2013. Jahorina 2013. Jahorina 2013. Jahorina 2013. Jahorina 2013. Jahorina 2013. Jahorina 2013. Jahorina 2013. Jahorina 2013. Jahorina 2013. Jahorina 2013. Jahorina 2013. Jahorina 2013. Jahorina 2013. Jahorina 2013.

 

Пошаљите коментар