Љекари неуролози Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Бањалука данас су грађанима на бањалучком Тргу Крајине мјерили крвни притисак и ниво шећера у крви, те дијелили флајере на којима су описани најчешћи симптоми који указују на мождани удар.

Акција је организована поводом обиљежавања Дана борбе против можданог удара, а присуствовао јој је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске /РС/ Ранко Шкрбић, који је истакао да су најважнији фактори ризика за настанак ове болести свакако на првом мјесту пушење, физичка неактивност и неправилна исхрана.

„Ово су све превентивни и фактори на које можемо у потпуности да утичемо и гдје све зависи од нас самих“, рекао је Шкрбић.

Он је навео да се данашњом акцијом жели још једном скренути пажња на неопходност контроле крвног притиска,нивоа шећера и масноћа у крви, будући да су здравствени проблеми у вези с тим стварима посљедица нездравог стила живота.

Начелник Клинике за неурологију УКЦ Бањалука Душко Рачић изјавио је да је циљ данашње акције да се грађани упознају о факторима ризика за настајање можданог удара, те промоција здравог начина живота.

„Желимо да им укажемо који су то рани симптоми и знаци можданог удара, односно да им укажемо на чињеницу да, уколико се евентуално мождани удар и појави, морају брзо да га препознају и да се у најкраћем могућем року јаве хитној помоћи“, рекао је Рачић и додао да су симптоми ове болести утрнулост појединих дијелова тијела, немогућност говора, јака главобоља и помућење стања свијести.

Према његовим ријечима, већ четврту годину заредом веома успјешно на неуролошкој клиници УКЦ Бањалука функционише јединица за мождани удар, која има веома висок проценат излијечених.

Извор: (Срна, Блин/сб)

Пошаљите коментар