Ljekari neurolozi Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Banjaluka danas su građanima na banjalučkom Trgu Krajine mjerili krvni pritisak i nivo šećera u krvi, te dijelili flajere na kojima su opisani najčešći simptomi koji ukazuju na moždani udar.

Akcija je organizovana povodom obilježavanja Dana borbe protiv moždanog udara, a prisustvovao joj je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske /RS/ Ranko Škrbić, koji je istakao da su najvažniji faktori rizika za nastanak ove bolesti svakako na prvom mjestu pušenje, fizička neaktivnost i nepravilna ishrana.

„Ovo su sve preventivni i faktori na koje možemo u potpunosti da utičemo i gdje sve zavisi od nas samih“, rekao je Škrbić.

On je naveo da se današnjom akcijom želi još jednom skrenuti pažnja na neophodnost kontrole krvnog pritiska,nivoa šećera i masnoća u krvi, budući da su zdravstveni problemi u vezi s tim stvarima posljedica nezdravog stila života.

Načelnik Klinike za neurologiju UKC Banjaluka Duško Račić izjavio je da je cilj današnje akcije da se građani upoznaju o faktorima rizika za nastajanje moždanog udara, te promocija zdravog načina života.

„Želimo da im ukažemo koji su to rani simptomi i znaci moždanog udara, odnosno da im ukažemo na činjenicu da, ukoliko se eventualno moždani udar i pojavi, moraju brzo da ga prepoznaju i da se u najkraćem mogućem roku jave hitnoj pomoći“, rekao je Račić i dodao da su simptomi ove bolesti utrnulost pojedinih dijelova tijela, nemogućnost govora, jaka glavobolja i pomućenje stanja svijesti.

Prema njegovim riječima, već četvrtu godinu zaredom veoma uspješno na neurološkoj klinici UKC Banjaluka funkcioniše jedinica za moždani udar, koja ima veoma visok procenat izliječenih.

Izvor: (Srna, Blin/sb)

Pošaljite komentar