Обиљежавање Свјетског дана борбе против можданог удара заједно са Удружењем неуролога Републике Српске на Тргу Крајине предвиђено је у периоду од 12.00 до 13.00 часова. Мото овогодишње кампање је “Који је Ваш разлог за превенцију можданог удара?”.

Љекари и медицинско особље Клинике за неурологију Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске данас ће на Тргу Крајине у Бањалуци радити скрининг на постојање фибрилације атрија /неправилан срчани рад/ и бесплатно мјерити крвни притисак и шећер у крви поводом 29. октобра – Свјетског дана борбе против можданог удара.

Скрининг на постојање фибрилације атрија /врста аритмије/ је од изузетног значаја зато што се сматра да ће од пацијената који имају овај тип аритмије, сваки пети добити мождани удар, а сваки седми добити поновљени мождани удар, саопштено је из УКЦ-а.

Мождани удари, који су посљедица овог типа аритмије, не само да изазивају тешку инвалидност /одузетост половине тијела, сметње говора/ него су праћени и значајно већим процентом умирања, тако да се сматра да чак до 50 одсто пацијената умире у првој години од настанка можданог удара.

Из УКЦ-а истичу да све ово може да се спријечи благовременим откривањем срчаног поремећаја и давањем лијекова који спречавају згрушавање крви и превенирају мождани удар.

Рано препознавање знакова можданог удара /слабост једне стране тијела, сметње са говором, “искривљена уста”, неријетко помућено стање свијести, понекад главобоља, дезорјентисаност/ и хитно лијечење у специјализованој јединици за мождани удар су од суштинске важности.

“Највећи напредак у лијечењу болесника са одређеним обликом исхемијског можданог удара је постигнут примјеном тзв. тромболитичке терапије, која четири пута повећава могућност доброг коначног исхода. Та терапија се годинама примјењује у Јединици за мождани удар Универзитетског клиничког центра Републике Српске”, истакнуто је у саопштењу.

У УКЦ-у кажу да се тромболитичком терапијом дјелује на узрок болести, односно овај лијек разграђује тромб-угрушак на мјесту гјде је настао.

“За сада, на жалост постоји цијели низ ограничења код давања ове терапије. Ова терапија се може дати само ако пацијент стигне у оквиру од четири и по сата од настанка можданог удара. Зато је изузетно важно да се пацијент, чим осјети симптоме или посумња на мождани удар, јави љекару или директно неурологу да би се што прије реаговало”.

Из УКЦ-а истичу да се мождани удар може догодити било коме, без обзира на године и пол и да погађа све.

Према подацима који датирају уназад неколико мјесеци, сваке године имамо око 4500 новообољелих од можданог удара.

“Примијећен је тренд повећане учесталости оболијевања од можданог удара код особа средње животне доби, од 40 до 60 година, што се, на нашим просторима, приписује повећаном присуству стреса као фактора ризика /рат и поратно тешко економско стање/”, наводе из УКЦ-а.

Подаци којима располаже Клиника за неурологију УКЦ-а показују да су пацијенти који су имали мождани удар у 80 до 90 одсто имали повишен крвни притисак, а 80 одсто повишене масноће у крви.

“Једна од шест особа на свијету доживјеће мождани удар. Око 17 милиона људи сваке године доживи мождани удар, а око 6,5 милиона га не преживи. Сваке друге секунде мождани удар погоди једну особу, а сваких шест секунди некога усмрти. Након можданог удара приближно трећина болесника умире, трећина остану инвалиди, а трећина болесника се опорави уз конвенционалну терапију”, наводи се у саопштењу УКЦ-а Републике Српске.

Заинтересованим грађанима дијелиће летке и материјале у којима се наводе знакови и симптоми можданог удара и начин превенције.

(Срна, Независне новине, www.nezavisne.com)

Comments are closed.