У Бањој Луци је данас одржан Међународни симпозијуму под називом „Први састанак неуролога Србије и неуролога Републике Српске“. Уз учешће више од 250 љекара на скупу су размијењена искуства и заузете нове смјернице у дијагностици и терапији неуролошких обољења.

Предсједник Друштва доктора медицине Републике Српске и Удружења неуролога Републике Српске и проф. др. Синиша Миљковић рекао је да је Удружења неуролога настало 1997. године и да га не би ни било да није било колега из Србије.

Данас желимо да им презентујемо шта смо у протеклом периоду урадили у Српској – рекао је Миљковић и додао да је у области неурологије начињен огроман помак, будући да се 90 одсто болесника лијечи у Српској, јер постоји едукован кадар, апаратура за дијагностику, као и средства за лијечење.

Говорећи о неуролошкој слици у Српској, Миљковић је рекао да је она слична оној у Србији, те да је највећи број обољелих од можданог удара – око 300 људи на 100.000 становника, слиједе епилепсије, дегенеративне болести, Алцхајмерова болест, мултипла склероза, која је у порасту међу млађима, као и туморска обољења централног нервног система.

Симпозијум је одржах у хотелу Босна у оквиру континуиране медицинске едукације, у организацији Друштва доктора медицине Републике Српске, Удружења неуролога Српске и Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

Comments are closed.