U liječenju moždanog udara efikasna je jedino trombolitička terapija koja znatno smanjuje procenat smrtnosti i invalidnosti nakon moždanog udara, rečeno je danas na skupu neurologa u Bijeljini, na kojem učestvuje oko 50 doktora iz Republike Srpske. Predsjednik Udruženja neurologa Republike Srpske Siniša Miljković rekao je Srni da pravovremenom primjenom ove terapije, 80 odsto osoba koje su imale moždani udar ostaje sposobno za rad i vraća se ranijem načinu života, bez ikakvog invaliditeta.

Prema njegovim riječima, ograničavajući faktor je brzina, jer je trombolitička terapija efikasna jedino ako se primi u prvih četiri do maksimalno pet časova nakon moždanog udara.

– Terapijski prozor je četiri i po sata od nastupa simptoma bolesti do davanja lijeka. Ako se terapija primijeni na vrijeme izbjegavaju se teže posljedice po pacijenta – objasnio je Miljković.

On je naveo da je u Banjaluci stopa smrtnosti u slučajevima gdje se primijeni trombolitička terapija sedam odsto. “Ako se zna da je stopa smrtnosti klasičnim načinom liječenja od 30 do 50 odsto, onda to govori o efikasnosti ove savremene metode”, rekao je Miljković u Etno-selu “Stanišići” kod Bijeljine gdje se održava skup neurologa.

Nacionalni koordinator Republike Srpske u borbi protiv multiple skleroze Sanja Grgić rekla je da je u Srpskoj povećan broj oboljelih od ove bolesti, te naglasila da u banjalučkom Kliničkom centru postoji sve što je potrebno za uspostavljanje brze dijagnoze.

– Liječenje imunomodulatorima je uspješno ako se bolest na vrijeme prepozna. To je terapija koja drži bolest pod kontrolom – objasnila je Grgićeva.

Ona je dodala da očekuje da će na današnjem skupu biti postignut dogovor o tome da u narednom periodu distribucija lijekova i terapija za ovu bolest budu usmjerene i prema manjim gradovima Srpske i bolničkim centrima, jer, zahvaljujući tome, oboljele osobe neće morati da putuju u veće gradove zbog liječenja.

Dvodnevni stručni skup neurologa Srpske završava se danas.

„SRNA“, www.zvornikdanas.com

Пошаљите коментар