Људи који једу храну богату магнезијумом, као сто је зелено поврће, коштуњаво воће и пасуљ рјеђе бивају зртве можданог удара, показале су међународне студије које су укључиле 250.000 људи.

Истраживања седам студија сумираних у „Америчком журналу клиничке исхране“ указују на значај уноса магнезијума у храни, као и на везу магнезијума и можданог удара. Овакав резултат још једна је потврда значаја здраве исхране која укључује зелено поврће, нарочито листасто, коштуњаво воће, пасуљ и интегралне зитарице, преноси Ројтерс.

Седам студија које су објављиване током претходних 14 година, укључиле су око 250.000 људи из Америке, Европе и Азије, који су били посматрани у просјеку преко 10 година.

Око 6.500 људи, што је око три процента, имало је у том периоду мождани удар.

Према процјенама додатних 100 милиграма магнезијума на дневном нивоу ризик од можданог удара снижава за девет процената.

Просјечан унос магнезијума за Американце је 242 милиграма на дан, док здравствене организације препоручују 420 милиграма за мушкарце и 320 за жене.

Иако је већина студија укључила и друге факторе, као што је породична историја болести, аутори истраживања ипак су скренули пажњу да је ово тема која мора бити додатно истраживана и да није потпуно сигурно да је магнезијум, а не неки други елементи исхране, тај који снижава ризик.

Категорије: Стручне новости

Пошаљите коментар