У Градишкој, Бијељини и Добоју до нове године требало би да се у склопу болница отворе јединице за мождани удар, најављено је данас из Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске поводом обиљежавања Свјетског дана борбе против можданог удара.

„Ове болнице имају све техничке и кадровске капацитете, а у наредних пола године задовољићемо и остале предуслове неопходне да и друге болнице у Српској добију центре за мождани удар“, рекао је Ранко Шкрбић, министар здравља и социјалне заштите РС.

Од почетка рада Јединице за мождани удар у Клиници за неурологију смртност од можданог удара у Бањалуци смањена за 10 одсто.

„На Клиници за неурологију Универзитетског клиничког центра у Бањалуци већ трећу годину веома успјешно ради Јединица за лијечење можданог удара, гдје се примјењује свјетски најсавременија тромболитичка терапија која значајно смањује смртност и инвалидитет након можданог удара. Потребно је да се ова терапија примијени брзо, максимално четири и по часа након почетка можданог удара“, рекао је начелник Клинике за неурологију Душко Рачић.

Он је додао да је у протекле три године овом терапијом лијечено више од 150 болесника, и да нова терапија смањује смртност смртност на 7,5 одсто, у односу на старије терапије гдје смртност била око 30%.

У наредне двије године најављена је нова терапија лијечења можданог удара, која ће отворити далеко већи „временски прозор“ и која ће бити још ефикаснија.

Предсједник Удружења неуролога РС Синиша Миљковић напоменуо је да у РС годишње од можданог удара оболи око 4 500 људи, док сваке године у свијету од посљедица можданог удара у свијету умре око шест милиона људи.

Наглашено је да је код можданог удара веома важно препознати симптоме, који се најчешће манифестују као утрнулост једне стране тијела, неправилност хода, отежан и неразумљив говор, слабост, вртоглавица и отежано гутање.

Ризични фактори за мождани удар су пушење, гојазност, физичка неактивност као и остала ризична понашања која утичу на здравље.

У суботу, 29. октобра, на Тргу Крајине у Бањалуци у 12.00 часова биће организована активност са циљем да се скрене пажња јавности и да се укаже на здраве стилове живота да би број обољелих од можданог удара био што мањи. На постављеном штанду грађани ће бити информисани о можданом удару, те ће моћи провјерити крвни притисак, шећер и масноћу у крви.

Извор: Славен Шубара, www.ezdravlje.org

Категорије: Саопштења

Пошаљите коментар