U Gradiškoj, Bijeljini i Doboju do nove godine trebalo bi da se u sklopu bolnica otvore jedinice za moždani udar, najavljeno je danas iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv moždanog udara.

„Ove bolnice imaju sve tehničke i kadrovske kapacitete, a u narednih pola godine zadovoljićemo i ostale preduslove neophodne da i druge bolnice u Srpskoj dobiju centre za moždani udar“, rekao je Ranko Škrbić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

Od početka rada Jedinice za moždani udar u Klinici za neurologiju smrtnost od moždanog udara u Banjaluci smanjena za 10 odsto.

„Na Klinici za neurologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci već treću godinu veoma uspješno radi Jedinica za liječenje moždanog udara, gdje se primjenjuje svjetski najsavremenija trombolitička terapija koja značajno smanjuje smrtnost i invaliditet nakon moždanog udara. Potrebno je da se ova terapija primijeni brzo, maksimalno četiri i po časa nakon početka moždanog udara“, rekao je načelnik Klinike za neurologiju Duško Račić.

On je dodao da je u protekle tri godine ovom terapijom liječeno više od 150 bolesnika, i da nova terapija smanjuje smrtnost smrtnost na 7,5 odsto, u odnosu na starije terapije gdje smrtnost bila oko 30%.

U naredne dvije godine najavljena je nova terapija liječenja moždanog udara, koja će otvoriti daleko veći „vremenski prozor“ i koja će biti još efikasnija.

Predsjednik Udruženja neurologa RS Siniša Miljković napomenuo je da u RS godišnje od moždanog udara oboli oko 4 500 ljudi, dok svake godine u svijetu od posljedica moždanog udara u svijetu umre oko šest miliona ljudi.

Naglašeno je da je kod moždanog udara veoma važno prepoznati simptome, koji se najčešće manifestuju kao utrnulost jedne strane tijela, nepravilnost hoda, otežan i nerazumljiv govor, slabost, vrtoglavica i otežano gutanje.

Rizični faktori za moždani udar su pušenje, gojaznost, fizička neaktivnost kao i ostala rizična ponašanja koja utiču na zdravlje.

U subotu, 29. oktobra, na Trgu Krajine u Banjaluci u 12.00 časova biće organizovana aktivnost sa ciljem da se skrene pažnja javnosti i da se ukaže na zdrave stilove života da bi broj oboljelih od moždanog udara bio što manji. Na postavljenom štandu građani će biti informisani o moždanom udaru, te će moći provjeriti krvni pritisak, šećer i masnoću u krvi.

Izvor: Slaven Šubara, www.ezdravlje.org

Kategorije: Saopštenja

Pošaljite komentar