У организацији Европског удружења Неуролога  (European Federation of Neurological Societes) у Мадриду је одржан дванаести Европски конгрес неуролога од 23-26. Августа ове године.

На конгресу су учешће узели представници 100 земаља а укупно је било 5084 учесника.

Као и сваки пут и ове године су на овом најзначајније скупу неуролога Европе презентоване најновије студије које су или у току или су завршене из различитих области неурологије. Сам конгрес је био подјељен на различите сесије које сус се бавиле различитом проблематиком (мождани удар, мултипла склероза, полинеуропатије, епилепсије.) те је на тај начин било олакшано праћење предавања и догађаја на самом конгресу. Због обимности програма било је могуће пратити само одређени сегмент који је био од интереса појединцу. Организација конгреса је била беспријекорна а на овом конгресус смо добили позив за учешче на идућем који ће се одржати у Фиренци у септембру мјесецу идуће године.

Као и обични и Неуролози са Неуролошке клинике Бањалука су активно учествовали на овом еминентом скупу неуролога и то са два рада: „OUR EXPERIENCES WITH THROMBOLITIC THERAPY – STROKE UNIT BANJALUKA (Bosnia and Herzegovina)” и “NEURORADIOLOGICAL CHARACTERISTICS OF VASCULAR DEMENTIA”.

Кроз ове радове смо приказали наше искуство из области терапије можданог удара са тромболитичком терапијом ( још увјек смо лидери из ове области у Босни И Херцеговини) те карактеристике васкуларне деменције након можданог удара. Оба рада су привукла значајну пажњу с обзиром на њихову актуелност и оригиналност. Делегацију Клинике су чинили Проф.др Милан Арбутина, Доц.др. Синиша Миљковић, Доц.др Душко Рачић и Доц.др. Зоран Вујковић.

Доц.др.сц.мед.  Синиша Миљковић
неуролог


Категорије: Стручни скупови

Пошаљите коментар