U okviru tradicionalnog okupljanja brojnih stručnjaka iz oblasti neurologije na Jahorini je od 1-3.3.2013. godine održan stručni sastanak u organizaciji Udruženja neurologa Republike Srpske.

U zanimljivom i sadržajnom stručnom programu učestvovalo je oko 40 neurologa iz svih dijelova Republike Srpske.

Pored značajnih gostujućih predavača, Doc. dr Srđana Telerević iz Zagreba te Prof. dr Marina Svetel i Ass dr Igora Petrovića iz Beograda, sastanku su takođe prisustvovali i kolege iz Federacije BiH.

Tema ovogodišnjeg skupa je bila „Nevoljni pokreti“, a radni dio sastanka je podijeljen u više segmenata.

Prvog dana, uvodno predavanje održao je Prof. dr Siniša Miljković koji je govorio o istorijatu Parkinsonove bolesti  a potom su uslijedila i ostala predavanja: „Dopaminski agonisti u liječenju Parkinsonove bolesti, kada i zašto?“ koje je održao Prof. dr Duško Račić, „Ropinirol- kontrola dnevnih i noćnih simptoma Parkinsonove bolesti“, Doc. dr Srđane Telerević iz Zagreba , nakon čega je uslijedila diskusija.

Pokrovitelj prvog dana skupa je bila farmaceutska kompanija Glaxo Smith Klein.

Drugog dana prisutnima su se predstavili gostujući predavači iz Beograda, Prof. dr Marina Svetel sa temom „Parkinsonova bolest – dijagnostički kriterijumi, motorni i nemotorni znakovi bolesti“, te Ass dr Igor Petrović sa temom „Diferencijalna dijagnoza Parkinsonizma“ propraćenom i video sesijom sa prikazima zanimljivih slučajeva iz ove oblasti.

Poslije edukativnog dijela uslijedila je pauza od nekoliko sati koju su mnogi prisutni (naročito oni hrabriji) iskoristili da uživaju u čarima koje nam pruža “ Olimpijska ljepotica“, te su se uputili na ski stazu i prepustili “ dejstvu adrenalina“!

Nakon pauze u poslijepodnevnim časovima je uslijedio drugi dio programa predviđen za mini simpozijume koje su organizovale farmaceutske kompanije.

Mini simpozijum Actavis – “ Primjena Donepezil u terapiji demencije“ izlagao je Prof. dr Zoran Vujković.

Drugi mini simpozijum organizovala je farmaceutska kompanija Bauer sa temom „Harleto u prevenciji moždanog udara kod oboljelih od atrijalne fibrilacije“ o kojoj je govorio Prof. dr Duško Račić.

Po završetku zvaničnog programa organizovano je druženje u hotelu „Vučko“ uz večeru i muziku. Prisutne je zabavljala poznata estradna umjetnica Romana Panić do kasno u noć.

U nedelju, trećeg dana skupa, u 10 sati je održan sastanak radnih grupa neurologa iz Republike Srpske i Federacije BiH na kojem je odlučeno da se organizuje osnivačka skupština udruženja neurologa u BiH, u aprilu u Doboju.

Za kraj možemo zaključiti da je nakon trodnevnog intenzivnog rada i druženja uspješno završen još jedan stručni sastanak Udruženja neurologa Rebublike Srpske, koji je pored edukacije omogućio i nova poznanstva, razmjene iskustava i dobar provod.

Udruženje neurologa Republike Srpske se zahvaljuje svim farmaceutskim kompanijama koje su omogućile da se stručni sastanak  i ovaj put održi na zavidnom nivou.

A da je sve gore navedeno istina možete se uvjeriti ako pogledate slike iz naše galerije:

Jahorina 2013.y Jahorina 2013. Jahorina 2013. Jahorina 2013. Jahorina 2013. Jahorina 2013. Jahorina 2013. Jahorina 2013. Jahorina 2013. Jahorina 2013. Jahorina 2013. Jahorina 2013. Jahorina 2013. Jahorina 2013. Jahorina 2013. Jahorina 2013. Jahorina 2013. Jahorina 2013.

 

Pošaljite komentar