У Клиници за неурологију Клиничког центра Бањалука извршена је прва тотална тимектомија у РС и БиХ, због које су пацијенти обољели од миастеније гравис раније упућивани на лијечење у иностранство.

Пацијенткиња Биљана Берак (49) из Требиња се осјећа добро и каже да се није плашила операције јер је вјеровала љекарима КЦ Бањалука.

„Све је протекло добро и много сам срећна и задовољна третманом“, рекла је Беракова.

Зоран Алексић, директор за медицинске послове у КЦ Бањалука, рекао је да је ово још један успјех КЦ Бањалука и здравственог система РС, јер послије ове мултидисциплинарне интервенције пацијенти који болују од миастеније гравис неће више бити упућивани на лијечење у друге установе.

Како је казао Душко Рачић, начелник Клинике за неурологију КЦ Бањалука, од када постоји здравствени систем у РС ови пацијенти су морали бити упућивани у иностранство.

„Из тог разлога смо хтјели да помогнемо пацијентима, смањимо трошкове Фонда здравственог осигурања РС и да ове пацијенте збрињавамо у нашој установи“, рекао је Рачић.

Александра Доминовић, неуролог КЦ Бањалука, рекла је да је миастенија гравис тешко, хронично и аутоимуно обољење неуромишићне спојнице које се манифестује слабошћу и заморљивошћу мишића.

„У почетку може да буде непрепозната, што представља отежавајућу околност за збрињавање тих болесника, а уколико напредује, могу да буду захваћени сви мишићи, укључујући и респираторне“, рекла је Доминовићева.

Она је навела да је болест ријетка и да у РС има око 150 обољелих, те да лијечење захтијева примјену лијекова и оперативни захват који се назива тимектомија, као и да се годишње јави око пет нових болесника.

Зоран Вукојевић, такође доктор Клинике за неурологију КЦ Бањалука, рекао је да је поменута пацијенткиња први пут лијечена прије седам мјесеци у КЦ Бањалука, када је и постављена дијагноза.

„Каснијим лијечењем је помоћу лијекова доведена у стабилно стање и дошло се до оптималног времена за извођење тимектомије“, рекао је Вукојевић и изразио наду да ће ток њене болести након операције бити стабилан.

Према ријечима Славка Грбића, грудног хирурга КЦ Бањалука, грудна жлијезда се налази иза саме грудне кости и да је потребна прецизна и мирна техника, тако да је операција прошла без проблема, као и постоперативни ток.

Извор: www.nezavisne.com


Категорије: Саопштења

Пошаљите коментар