У провођењу пројекта „Превенције можданог удара“, који траје до краја године, обављено је око 24.000 прегледа становника Републике Српске и на тај начин смањена смртност за 30 одсто од посљедица можданог удара.

Рекао је ово за портал “Независних” специјалиста неурологије, шеф катедре за неурологију Медицинског факултета у Бањалуци и шеф одјељења за цереброваскуларне болести Клиничког центра Бањалука професор др Владо Ђајић, који је и главни менаџер пројекта превенције можданог удара у РС.
Он је рекао да је након досадашњих прегледа неколико стотина људи одмах оперисано, док је хиљаду добило одговарајућу терапију. Мотив за овај пројекат, како је нагласио др Ђајић, били су званични подаци из 2011. године по којима је рођено 9500 људи, а умрло 13.500 људи, од чега је 7500 људи умрло од можданог и срчаног удара.

“Становници цијеле бањалучке регије бесплатан ултразвучни преглед крвних судова врата и главе сваки дан до краја године могу да обаве у ординанцији „Арар“ у Бањалуци”, рекао је др Ђајић.

Прегледом крвих судова врата и главе такође се уочавају и патолошке промјене на штитној жлијезди. Мождани удар је на трећем мјесту по узроку смртности, а на првом по стварању инвалидности савременог човјека, због чега се у РС у последње четири године спроводи пројекат превенције којим је спасено више хиљада живота.

Мождани удар настаје због зачепљења или прскања крвних судова мозга, а најзначајнији узрок томе је накупљање тзв. масних наслага у наведеним крвним судовима, па се у циљу превенције препоручује њихово рано откривање.

“Ултразвучно испитивање крвних судова врата и главе би требало да ураде обавезно особе које имају присуство фактора ризика и особе код којих се јављају вртоглавице, главобоље, губици свијести, транзиторне исхемијске атаке, деменције, губици вида”, рекао је др Ђајић.

Сви заинтересовани грађани ултразвучни преглед крвих судова у Бањалуци могу заказати на телефонски број 066-408-408.

Акција се и ове године проводи уз подршку Министарства здравља и социјалне заштите РС и Фонда здравственог осигурања РС.

Биљана Гагула, „Независне новине“, www.nezavisne.com

Категорије: Новости и дешавања

Comments are closed.